08/2021
התמודדות עם כאב מתמשך
התמודדות עם כאב יכולה להיות מאתגרת ולא פשוטה, במיוחד אם מדובר בכאב מתמשך. נשים רבות מתמודדות עם מחלות כאב שקופות כגון אנדומטריוזיס, פיברומיאלגיה, מחלות מפרקים שונות ועוד.
מחקרים מראים שכאב מתמשך משפיע על איכות החיים ופוגע בתחושת הרווחה האישית. הוא משליך על יכולות התפקוד בעבודה, בבית, על מצב הרוח (יותר חרדה ודכאון) ועל מערכות יחסים. הכאב מפגיש אותנו פעמים רבות עם תחושה של חוסר שליטה וחוסר אונים, אבל זה לא אומר שעלינו להישאר במקום הזה ושאין מה לעשות כדי להתמודד טוב יותר.
מחקרים מצאו ש-CBT הינה גישה יעילה להתמודדות עם כאב מתמשך, היא מסייעת ואפקטיבית לשיפור יכולת ניהול הכאב ושיפור בתחושת השליטה.
לפי CBT יש קשר בין המחשבות שלנו, לרגשות ולהתנהגות שלנו. אם ננסה להיות מודעים למה שקורה לנו בזמן הכאב נוכל ללמוד על דפוסי החשיבה שלנו, על הטריגרים הרגשיים ועל סגנונות ההתמודדות שלנו עם הכאב. למשל, אם בתגובה לגל כאב התעוררה בי מחשבה "אני לא יכולה לשאת את זה יותר" סביר שארגיש ייאוש ותסכול והמצוקה הרגשית שלי תגבר. כתוצאה מכך לא אנסה לנקוט פעולות להתמודדות וככל הנראה ארגיש גרוע יותר. לעומת זאת, אם אוכל לומר לעצמי משהו כמו "זה באמת כואב עכשיו, אבל התמודדתי במצבים דומים, אני יודעת שהגל הזה יחלוף בסוף", סביר שאוכל להתעודד מעט מכך שמדובר במצב זמני (הכוונה לפיקים של כאב חזק במיוחד, מעבר לכאב שנוכח בדרך כלל), להזכיר לעצמי מה עזר לי בעבר ולנקוט פעולה בניסיון להפחית את עוצמת הכאב (מקלחת נעימה, כרית חימום, עיסוי האיזור, מדיטצייה, מריחת משחה וכו').
מומלץ במצבים אלה לנסות להיות בתשומת לב, בהתבוננות חוקרת וסקרנית לגבי אופן ההתנהלות שלנו בשעת כאב, כזו שתאפשר למידה (מומלץ לתרגל מיינדפולנס שמסייע).
אמנם הרצון הטבעי הוא להתרחק מהכאב, לא לעסוק בו, אבל חשוב לזכור שהתבוננות לא שיפוטית יכולה לסייע לנו לזהות ולהפריד בין הכאב עצמו, התחושות הפיסיות בגוף, לבין המחשבות שנלוות לו, ואף להזכיר לעצמנו שאלה רק מחשבות, לאו דווקא מציאות או אמת יחידה.
כמו כן, חשוב לזכור שבזמן כאב יש לנו נטייה לחשוב מחשבות קיצוניות יותר, שליליות יותר, שלא בהכרח מייצגות את הלך החשיבה הטבעי שלנו. כשאנו מתמקדים ברגע הזה, זה עוזר לנו לעצור את רכבת המחשבות הבלתי פוסקות, לתת מקום למה שיש עכשיו ולהיות פחות בדאגות לגבי ההמשך. הנוכחות ברגע הזה, עם מה שיש בו, מאפשרת לנו להתייחס אליו כאל חולף ולזכור שבחיים יש תנועה, שיתכן מאוד ונחוש אחרת בעוד זמן מה והכאב יפחת או יחלוף.