
ליווי טיפולי לנשים בתחומי בריאות האישה
פוריות, הריון ולידה, מעבר לאמהות, מחלות כאב שקופות
קריאה נוספת
?איך הגעתי לטפל דווקא בנשים

הסיפור שלי כמטפלת בנשים מתחיל בסיפור האישי שלי. אני נשואה ואמא לילד מקסים, בן 12, שהגיע לעולם אחרי דרך די ארוכה ולא פשוטה של טיפולי פוריות. במהלך הטיפולים אובחנתי עם אנדומטריוזיס, מחלת כאב שקופה שעד אז לא ידעתי על קיומה.
ההתמודדות עם האבחנה והטיפולים לא היתה פשוטה, אבל לימדה אותי הרבה על עצמי ועל החיים ובעיקר על סוגיות של שליטה/חוסר שליטה ועל החשיבות של להתבונן על מה שיש לנו ופחות על מה שאין (השלמה עם העובדה שאני אמא לילד אחד והודייה על זה שאני אמא, דבר לא מובן מאליו).
מהו בעצם טיפול CBT?

אני נשאלת לא פעם, מהו בעצם טיפול CBT?
CBT הם ראשי תיבות של Cognitive Behavioral Therapy, כלומר טיפול קוגנטיבי התנהגותי.
טיפול זה הוא טיפול פסיכותרפיה, קצר מועד, שנבדק במחקרים רבים ונמצא כמסייע במגוון גדול של קשיים ובעיות רגשיות כגון חרדה ודכאון.

התמודדות עם מחלות שקופות
אחד הדברים הכואבים בעיניי בהתמודדות של נשים עם מחלות שקופות, זה כשאישה מתייחסת בעצמה למצב הרפואי שלה כשקוף. נשים משתפות אותי שהן עומדות מול המראה ורואות בה אישה שלמה, כביכול בריאה, לעיתים אפילו מטופחת מאוד או במילים אחרות- נראית בריאה לחלוטין. בשל כך הן לא מרשות לעצמן להרגיש שמשהו לא כשורה אתן. יתרה מכך, הן, כמו אנשים רבים בסביבתן, שואלות את עצמן אם אולי הכל בראש שלהן? (ממש לא) כועסות על עצמן על הקושי לתפקד ומפנות לעצמן יחס שיפוטי ולא חומל.
חשיבותה של חמלה עצמית

חמלה בלטינית - compassion
Comp- יחד
Passion- סבל
כלומר, חמלה היא היכולת לשאת יחד עם הזולת את הסבל. היא כוללת מודעות לסבל והבנה שזו חוויה אנושית נורמאלית. כמו כן, את היכולת להפנות נדיבות, אכפתיות ודאגה לאדם הסובל.
חמלה עצמית היא חמלה המכוונת פנימה, ומאפשרת לנו לשאת ולהתמודד עם הסבל שלנו בצורה טובה יותר.

*התמונה להמחשה בלבד, תשובה להריון לאחר טיפולים מתקבלת בדרך כלל לאחר בדיקת דם ולא בבדיקה ביתית
ליווי בתהליך טיפול פוריות
במפגש עם נשים שעוברות טיפולי פוריות חשוב לי לאפשר להן מקום לדבר על כל מה שקשה לומר בקול, לפעמים אפילו לעצמן.
הטיפולים מפגישים עם תכנים לא פשוטים, בעיקר התמודדות עם חוסר שליטה וחוסר ודאות והם רצופים בעליות ומורדות מבחינה רגשית.
התנועה בין תקווה לאכזבה היא כמעט תמידית, לא מדובר רק בתשובה בסוף הטיפול, של כן/לא הריון, אלא בכל שלב של הטיפול. לגבי כל פרמטר יכולה להיות אכזבה או שמחה: עובי רירית, מספר זקיקים, תגובות להורמונים, תופעות לוואי, מספר הביציות, מספר ההפריות ועוד ועוד.

עיבוד חוויית לידה
בתהליך הלידה, ביחד עם התינוק/ת הנולד/ת, נולד גם סיפור הלידה.
אני זוכרת איך בתום תהליך לידה ארוך ולא פשוט כלל, החלטתי שלא אומר לעצמי שחוויתי לידה טראומתית, אלא מאתגרת. ההחלטה הזו היתה בהשפעה הגישה הנרטיבית אליה נחשפתי באותה תקופה, שמדברת על כך שאדם לא בוחר את האירועים שקורים לו בחייו, אבל כן יכול לבחור את הפרשנות הניתנת להם וכתוצאה מכך לבנות סיפור שונה סביב אותה חוויה.

חרדה בהריון ו\או אחרי לידה
בחודש מאי מציינים ברחבי העולם את היום הבינלאומי לבריאות הנפש של אימהות. חשוב בעיניי לדבר על תופעה קצת פחות מוכרת מדכאון לאחר לידה והיא חרדה בהריון ו/או לאחר לידה.
לפי מחקרים 15-20 אחוז מהנשים חוות חרדה בהריון וכ-% 10-15 חוות חרדה ודכאון לאחר הלידה.

me time, זמן לעצמי
אני זוכרת שכשהייתי צעירה יותר קנאתי בנשים שיש להן תחביב ושנהנו מהזמן הפנוי שהיה להן לעצמן. מעבר לקריאה שתמיד אהבתי, לא היה לי משהו מיוחד למלא בו את הזמן שלי, ושהרגשתי שממלא אותי, הרגשתי שאני משתעממת בקלות וחיפשתי בדרך כלל להיות בחברת אנשים אחרים.

התמודדות עם כאב מתמשך
התמודדות עם כאב יכולה להיות מאתגרת ולא פשוטה, במיוחד אם מדובר בכאב מתמשך. נשים רבות מתמודדות עם מחלות כאב שקופות כגון אנדומטריוזיס, פיברומיאלגיה, מחלות מפרקים שונות ועוד.
מחקרים מראים שכאב מתמשך משפיע על איכות החיים ופוגע בתחושת הרווחה האישית. הוא משליך על יכולות התפקוד בעבודה, בבית, על מצב הרוח (יותר חרדה ודכאון) ועל מערכות יחסים. הכאב מפגיש אותנו פעמים רבות עם תחושה של חוסר שליטה וחוסר אונים, אבל זה לא אומר שעלינו להישאר במקום הזה ושאין מה לעשות כדי להתמודד טוב יותר.
אסטרטגיות התמודדות בימים מאתגרים
.png)
גם זה יעבור - אבל מה יהיה עד אז? מחשבות על שחיקת הכוחות בשיא הגל החמישי וכמה מילים על איך בכל זאת מתמודדים. שוב.
פגשתי היום שתי מטופלות, שתיהן אמהות לילדים קטנים (גן, ביה"ס יסודי), שתיהן סיפרו לי כמעט כבדרך אגב שהילדים בבידוד, בזה אחר זה, כולל כמובן עמידה בתורים בקור, בדיקות חוזרות ונשנות וכל הסיפור.
דקה אח"כ, אני שואלת לשלומן, והן מספרות לי, כל אחת בנפרד כמובן, על עייפות, מצב רוח ירוד, תחושת ייאוש שכזו, קושי לבצע מעבר ל"מה שצריך" ורצון לחזור לנמנם במיטה.
שתיהן מציינות שהן לא יודעות להצביע למה דווקא עכשיו? במיוחד אחרי שכבר הרגישו טוב יותר תקופה. שתיהן לא מזהות טריגרים ספציפים וכשאני שואלת אם הן רואות קשר לבידודים, הן בתחילה מופתעות.